Автор: Яцек Низинкевич, rp.pl Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна определено няма да спечели на

...
Автор: Яцек Низинкевич, rp.pl Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна определено няма да спечели на
Коментари Харесай

Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

Автор: Яцек Низинкевич, rp.pl Следвайте " Гласове " в Телеграм

Украйна несъмнено няма да завоюва на бойното поле, споделя военачалник Валдемар Скшипчак в изявление за Rzeczpospolita. Цената, която Киев ще заплати за преустановяване на военните дейности, ще бъде доста висока. Страната има потребност от политици, които са подготвени да приказват с Русия. Зеленски не е подобаващ за това.

" Разпалването на спорове с военни водачи, които командват на фронта, е доста неприятен метод да укрепиш личните си позиции ", споделя някогашният пълководец на полските сухопътни сили военачалник Валдемар Скшипчак, разяснявайки дейностите на украинския президент Владимир Зеленски. " Това, което той прави в този момент, на фона на объркването в Киев, сигурно не служи на Украйна и нейната идея ", споделя генералът.

- Побеждава ли Путин във войната с Украйна?

- Путин реализира стратегическо предимство, самодейността на фронта в този момент минава към него. Това значи, че той е в положение да реализира задачите си през зимната и вероятно пролетната акция. Особено на фона на очевидния провал на западната коалиция. (...) Голяма турбуленция има и на равнище държавно управление в Киев. Ясно е, че в случай че Зеленски не поправя задачите си, той няма да ги реализира. Той няма да реализира освобождение на територии, а е поел такова обвързване. Той даде обещание това на украинския народ и украинският народ чака това от него. Според мен обаче това заричане е невероятно да бъде изпълнено.

– Тогава може би Украйна би трябвало да смени водача си?

- Аз съм боец и ще приказвам като боец. Създаването на спор с военните водачи, които управляват дейностите на фронта, е неприятен метод да укрепиш личните си позиции. Точно това прави Зеленски. Всъщност той доста отслабва позицията си. Може би е пристигнало времето Зеленски, евентуално изтощен от протичащото се и от напъните, които е хвърлил, да си тръгне, тъй като това, което прави, имам поради бурната обстановка в Киев, сигурно не оказва помощ на Украйна. На всичко от горната страна това провокира безпокойствие в обединението, подкрепяща Украйна. Всички се питат има ли смисъл да продължаваме да поддържаме Украйна, когато Киев не знае какво желае и всява разкол в командването на войските, т.е. киевските политици отпред със Зеленски се намесват в командването и видяхме резултатите на тази интервенция в Артьомовск (Бахмут). Виждаме в този момент в Авдиевка, където Зеленски подрежда да се бият за нещо, което има алегорично значение за него, само че без да има оперативна цел, и това е неточност от позиция на военното изкуство.

– И какво става със Запада, отхвърля ли се? Западът ще капитулира ли? Сенатът на Съединени американски щати отхвърли пакета с разноски за подкрепяне на Украйна.

– Това е неприятна вест за Украйна. Това предвещава злополука, тъй като в случай че украинците няма с какво да се бият, те няма да могат да се защитят. Ако в този момент имат с какво да се пазят, това значи, че Путин няма да завоюва този спор. Докато украинците имат с какво да се пазят (благодарение на поддръжката на Запада, тъй като друга поддръжка нямат), те могат да устоят на съветската войска. И в случай че американците, главният донор на военна техника и муниции, лишат Украйна от тази помощ, украинците ще бъдат изправени пред проваляне. И нищо не може да се направи по въпроса на бойното поле. (...)

– Какво значи – " проваляне ". И какво значи това за Полша? Може ли Русия да окупира Украйна? Може ли Русия да докара Украйна до колапс? Може ли Русия да измести фронта към Полша?

– Според мен Путин не желае да окупира Украйна, тъй като дейностите на Путин доведоха до обстоятелството, че в този момент той има комшия, който го ненавижда повече от всички други нации, които ненавиждат руснаците. (...) Путин евентуално ще желае Украйна да се върне в областта на въздействие на Москва. Сигурно ще желае някой в ​​Киев, който да го слуша, който да действа в неговата орбита. И това, съгласно мен, е задачата на Путин сега - даже не да завоюва боен спор, а да унижи Украйна, да я сложи на колене и да си върне въздействието в този район. Какво значи това за Полша? Разбира се, Путин мечтае да върне въздействието, което Москва имаше по време на Съветския съюз, тъй че Източна Европа да се върне под опеката на Русия. Мечтае за това и ще го направи. И той прави това, самият факт, че той води хибридна война против балтийските страни, против Полша и Финландия, демонстрира, че той е в нападателен режим. Руснаците нямат потребност да нахлуват в Полша с армията си. Стига им, че водят тази хибридна акция, против която Европа и НАТО не могат да създадат нищо. Вижте какъв брой сме безсилни. И те го вършат към този момент съвсем три години, а ние не можем да се оправим с това, което се случва оттатък източната ни граница.

– И какво може да се направи, в случай че въобще е допустимо, с цел да завоюва Украйна в този спор?

– Украйна сигурно няма да победи на бойното поле, тъй като няма такива качества, би трябвало да се подхващат политически дейности с присъединяване на Големите двама – имам поради Съединени американски щати и Китай, които да принудят Путин да спре този спор, да спре военните дейности, с цел да може Украйна да стартира процеса на възобновяване. Но съгласно мен това е доста дълъг процес; пътят до това е доста дълъг. В тази връзка ми се коства, че най-малко към този момент няма такива политически сили, такава политическа воля даже измежду огромните международни играчи, няма предпочитание да се подсигурява, че този спор ще завърши, може би не спокойно, не имат вяра в мира сред Русия и Украйна, а може би в преустановяване на военните дейности, делене на воюващите войски. Защото, в случай че войските влязат в контакт едни с други, този вулкан ще пуши от самото начало. Тоест, в този момент всичко е в ръцете на политиците. Ако политиците подхващат избрани стъпки, има вяра този спор да спре.

– Русия още ли е мощна във военно отношение? Дали се е възстановила?

– Русия направи това, за което говорихме предходната година. Путин взе решение, издавайки декрет през април, за прехода на стопанската система на страната към военна основа, т.е. за прехода от нейната мирна конструкция към военна. В резултат на това техният индустриален потенциал се усили три до четири пъти спрямо спокойно време. В продължение на една година те са възстановили своите стопански и индустриални структури, които сега им разрешават да създават военна техника и муниции в задоволителни количества за потребностите на воюващата съветска войска.

– Трябва ли Украйна да влезе в мирни договаряния? Трябва ли да отстъпи и да се откаже от част от територията си, която Русия към този момент е окупирала?

– Струва ми се, че пътят към мира или към преустановяване на военните дейности, несъмнено, би трябвало да стартира на масата за договаряния. Цената, която Украйна ще заплати за преустановяване на военните дейности, ще бъде доста висока. Може би това ще е територията, която руснаците заемат сега. За Зеленски това би било злополука, по тази причина споделям, че са нужни политически промени в Украйна, нужни са политици, които въобще да са подготвени да стартират да приказват. Ако Зеленски каже, че ще приказва с Москва и ще се съгласи със загубата на окупираните територии, той ще загуби престижа си измежду украинците, тъй като им е заречен нещо напълно друго.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР